Средновековно погребение разкриха археолозите в сърцето на Пловдив, предаде репортер на

...
Средновековно погребение разкриха археолозите в сърцето на Пловдив, предаде репортер на
Коментари Харесай

Откриха човешки останки в центъра на Пловдив!

Средновековно заравяне разкриха археолозите в сърцето на Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  Скелетът, оголен от Мая Мартинова и екипа й, е край Одеона, тъкмо под отстранените преди седмици будки на Общинска защита. На това място е планувано строителството на билетен център и сервизни туристически помещение към Одеона, описа Мартинова. 
По думите й нейната задача е да приготви и освободи терена и тъкмо в границите на тези действия - още в горния слой, хората й попаднали на средновековно заравяне. Става дума за 11-12 век, разясни археоложката. Близо до гръдния панер е открита и стрела. 
"Вероятно индивидът е погубен, само че има и процедура това да е гробен подарък ", описа тя. За да се откри това събитие, а също и пол, възраст, болести и прочие, на терена дойде и екип от Медицинския университет. 
"Археологията е непредвидима, всеки слой надолу ни изненадва. Това е един некропол, регистриран преди десетилетия, не е нещо ново, просто разкриваме още един гроб ", показа още Мая Мартинова. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР